Dünyanın 2/3’ü suyla kaplıdır. Yerküremizde bulunan suyun %97.5’i okyanuslardaki tuzlu sudur. Geriye kalan %2.5 oranındaki tatlı suyun büyük bir kısmı ise kutuplarda bulunur. Bu yüzden dünya genelindeki su kaynakları büyük bir öneme sahiptir. Çünkü hepimizin bildiği gibi tatlı su olmadan birçok canlı türü yok olur. Bu sebepten dolayı da atık su arıtımı ve arıtılan suyun kullanımı her geçen gün daha değerli bir hale gelmektedir.
Tatlı su kaynakları, kutup bölgesinde ve bir kısmı da jeolojik tabakalardaki yer altı suları olarak bulunur. Ulaşılabilir temiz su kaynakları ise; göllerde, rezervuarlarda, nehirlerde ve derelerde yer almaktadır. Dünya genelindeki ulaşılabilen tatlı su kaynakları, toplam rezervin %0.10’unu oluşturur.
Birleşmiş Milletlerin yaptığı bir çalışmaya göre nüfus yoğunluğu ve su kaynakları arasında sıkı bir ilişki vardır. Temiz su kaynakları bollaştıkça, o bölgede nüfus da artar.
Dünyadaki su kaynakları ile ilgili BM’nin yaptığı çalışma sonucunda aşağıdaki tablo ortaya çıkmıştır:
Aşağıdaki tabloda da su kaynaklarının km3 olarak dünya genelindeki dağılımı gösterilmiştir:
Dünya genelinde yüzeyde ve yeraltında bulunan su kaynakları günümüzde oldukça azalmış durumdadır. Sanayi ve teknoloji geliştikçe su kaynaklarının azaldığı görülmektedir. Bu durumun en tipik örneği Aral Denizinin ve Çad Denizindeki şiddetli su kaybıdır. 1970’li yıllarda oldukça geniş bir sahaya sahip olan Aral Gölü, 2019 yılı itibariyle neredeyse tamamen kurumuş durumdadır.
Aynı durumun Çad Gölü içinde geçerli olduğu söylenebilir. Çad Gölü, son 50 yılda neredeyse tamamen kaybolmuştur. İran’ın kuzeybatısında yer alan Urmiye Gölünün su seviyesi ise 3 cm azalmıştır. Ayrıca bu gölün alanının iki haftada 36 km kare küçüldüğü tespit edilmiştir.
Dünya Genelindeki Su Kaynaklarının Durumu
Sonuna geldiğimiz 2024 yılı itibariyle dünyanın pek çok bölgesi ciddi su kıtlığı yaşamaktadır. İklimlerin değişmesi ve sanayileşme nedeniyle tatlı su kaynakları dağılımı da büyük oranda değişmiştir. Günümüzde dünya nüfusunun dörtte biri, yenilenebilir tatlı su kaynaklarının %80’ini kullanmaktadır. Bu dengesiz dağılım yüzünden, dünya genelinde birçok insanın tatlı su kaynaklarına erişimi zorlaşmakta hatta imkansız hale gelmektedir.
Günümüzde dünya genelinde su kullanımı aşağıdaki şekilde gerçekleşmektedir:
- Düşük ve orta gelirli ülkelerde; %82 Tarım amaçlı, %8 Evsel ve %10 sanayi amaçlı su tüketimi söz konusudur.
- Yüksek gelirli ülkelerde; %69 Tarım amaçlı, %19 sanayi ve %12 evsel amaçlı su tüketimi söz konusudur.
- Dünya genelinde ise; %69 tarım, %19 sanayi ve %12 evsel amaçlı su kullanımı söz konusudur.
Tarım sektöründe su kullanımı son derece bilinçsiz bir şekilde gerçekleşmektedir. Yanlış su kullanımı yüzünden su verimliliği son dönemlerde hiç olmadığı kadar azalmıştır. Sanayi sektöründe de durum aynıdır. Yapılan üretim faaliyetlerinden dolayı birçok tatlı su kaynağı kirletilmektedir. Bu durum ise tatlı suya erişimi birçok bölgede imkansız hale getirmektedir.
Önümüzdeki yıllarda bilim insanları, iklim değişikliği, üretimin ve teknolojinin artması gibi nedenlerden ötürü, su kaynaklarının daha da fazla azalacağından endişe etmektedir.
Toplumlar için hayati öneme sahip olan su kaynaklarının korunması adına acilen ciddi tedbirlerin alınması gerekmektedir.
Atıksu arıtımı ve su kaynaklarının optimum düzeyde kullanılması hakkında daha fazla bilgi almak ya da beraber çalışmak için hemen iletişime geçebilirsiniz!